U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Instituut Verbeeten voor bovenstaand onderzoek. Deze folder geeft uitleg over dit onderzoek. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest. Bent u niet goed voorbereid, bestaat de kans dat het onderzoek niet door kan gaan.
Waarom dit onderzoek?
Dit onderzoek bepaalt de vorm en de functie van uw schildklier.
Voorbereiding op het onderzoek
- Trek kleding aan die de hals niet bedekt.
- Laat metalen voorwerpen en sieraden thuis.
Medicijnen
- Gebruikt u de schildkliermedicijnen Strumazol (Thiamazol) of Carbimazol? Of gebruikt u één van deze medicijnen in combinatie met Levothyroxine (Thyrax, Euthyrox)?
Stop 3 dagen vóór de schildklierscan met deze medicijnen. - Gebruikt u het schildkliermedicijn PTU (Propylthiouracil)? Of gebruikt u dit medicijn in combinatie met Levothyroxine(Thyrax, Euthyrox)?
Stop 15 dagen vóór de schildklierscan met deze medicijnen. - Gebruikt u alléén Levothyroxine (Thyrax, Euthyrox)?
Stop 4 weken vóór de schildklierscan met dit medicijn.
Hebt u in de afgelopen 2 maanden een röntgenonderzoek met contrastmiddel gehad?
Neem contact met ons op als u in de afgelopen 2 maanden een röntgenonderzoek met contrastmiddel hebt gehad.
Het onderzoek
Bij dit onderzoek wordt Jodium opgenomen in uw schildklier:
- U krijgt een capsule met de radioactieve stof Jodium-131. Deze capsule moet u in 1 keer inslikken met eventueel wat water.
- Daarna mag u naar huis.
De volgende dag meldt u zich opnieuw bij de balie in de centrale hal van Instituut Verbeeten. U heeft een afspraak gekregen met de tijd hoe laat u zich mag melden. Na uw aanmelding verwijst een medewerker u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde op de eerste verdieping.
- Er wordt een scan gemaakt van de schildklier waarbij er wordt gemeten hoeveel van de capsule Jodium-131 is opgenomen in uw schildklier.
- De scan duurt ongeveer 5 minuten. Soms krijgt u een gesprek met de nucleair geneeskundige. Dit wordt aangegeven bij het maken van de afspraak.
Duur van het onderzoek
De totale duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten.
Veelgestelde vragen
Waar moet u zich melden en legitimeren?
Meldt u zich bij de balie in de centrale hal van Instituut Verbeeten met uw legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Na uw aanmelding verwijst een medewerker u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde op de eerste verdieping. Mag u begeleiding meenemen?
U mag een volwassen begeleider meenemen. Deze begeleider mag niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Wij vragen begeleiders in de wachtruimte te wachten. Zijn er mogelijke bijwerkingen?
Er zijn geen bijwerkingen bekend. Is de radioactieve stof gevaarlijk?
U krijgt tijdens dit onderzoek een kleine hoeveelheid radioactiviteit toegediend. Deze hoeveelheid is niet gevaarlijk voor u of uw omgeving. Gaat u de komende weken met het vliegtuig op reis?
Bespreek dit met de medewerker van de balie Nucleaire Geneeskunde. Wanneer het nodig is, zorgen wij voor een ‘vliegbrief’. Deze brief geeft uitleg en is een bewijs dat radioactiviteit bij u is toegediend. Van wie krijgt u de uitslag?
U krijgt de uitslag van uw behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?
Neem contact met ons op als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Bent u verhinderd?
Neem zo snel mogelijk contact met ons op als u niet op uw afspraak kunt komen. Wij maken dan meteen een nieuwe afspraak. Waar kunt u parkeren?
Voor patiënten en begeleiders is parkeerruimte gereserveerd naast de hoofdingang van Instituut Verbeeten. De kosten voor parkeren zijn €2,00 per bezoek. Houd bij het verlaten van het parkeerterrein bij de slagboom uw betaalpas voor de kaartlezer. Het intoetsen van uw pincode is niet nodig. De slagboom gaat open als uw betaling is goedgekeurd. Contactgegevens
Stel al uw vragen aan de arts of medewerker die bij uw afspraak aanwezig is. U kunt ook bellen of e-mailen.