Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Nucleaire Geneeskunde

Uitleg en instructie bij gemorste radioactiviteit

Uitleg en instructie bij gemorste radioactiviteit

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde hebt u een onderzoek gehad waarbij een radioactieve stof is gebruikt. Tijdens dat onderzoek is er per ongeluk wat radioactieve stof gemorst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er wat urine of een druppel bloed wordt gemorst. We hebben u al informatie en instructies gegeven, maar hier kunt u alles nog eens rustig lezen.

Radioactieve stof

Voordat dit onderzoek werd uitgevoerd, hebben we zorgvuldig overwogen waarom het nodig was en welk risico de straling met zich meebracht. U hebt een kleine hoeveelheid radioactieve stof gekregen tijdens het onderzoek. De straling is zo laag dat u zich er geen zorgen over hoeft te maken, het heeft geen nadelige gevolgen voor u als patiënt. Het onderzoek is belangrijk voor uw gezondheid, dus de voordelen wegen op tegen de zeer kleine straling die u hebt ontvangen. Dit is echter anders voor uw naasten, zij hebben geen baat bij deze straling. Daarom doen we ons best om de stralingsdosis voor uw naasten nog lager te houden dan voor u.

Instructies

Het is niet gevaarlijk als er wat bloed of urine op uw huid of kleding terechtkomt. De volgende instructies zijn bedoeld om de stralingsdosis voor iedereen zo laag mogelijk te houden en om verspreiding van radioactieve stoffen te voorkomen.

Huid

Als er tijdens het onderzoek een radioactieve stof op uw handen of gezicht terechtkomt, was dan onmiddellijk uw handen of gezicht. Gewoonlijk is één keer wassen voldoende, maar meer dan drie keer is niet nodig.

Als de radioactieve stof ergens anders op uw lichaam terechtkomt, raden wij u aan om een douche te nemen. U hoeft de besmette plek niet extra hard te schrobben.

Kleding

Als uw kleding in contact is gekomen met bloed of urine, kan het zijn dat uw kleding gewisseld moet worden. We raden aan om uw kleding tijdelijk bij ons achter te laten, zodat de straling kan verminderen. U krijgt van ons een setje tijdelijke kleding. We houden uw kleding dan apart. Na enkele dagen is de straling afgenomen en mag u uw kleding weer ophalen. Afhankelijk van de situatie hoeft u uw kleding niet bij ons hoeft achter te laten. In dat geval stoppen we uw kleding in een aparte plastic zak zodat u het mee naar huis kunt nemen.

Wat moet u doen met deze plastic zak met kleding?

Contactgegevens

Stel al uw vragen aan de arts of medewerker die bij uw afspraak aanwezig is. U kunt ook bellen of e-mailen.
Telefoonnummer:013 – 594 77 16
E-mail:nucleaire@bvi.nl


Foldernummer: NG-121 | 25-08-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien