Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Radiotherapie (bestraling) bij slokdarmkanker

Radiotherapie (bestraling) bij slokdarmkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling. Op onze website leest u algemene informatie over de behandelroute. Deze folder geeft u specifieke informatie over uw bestralingsbehandeling.

Voorbereiding op uw bestraling

Als voorbereiding op uw bestraling krijgt u een (PET)CT-scan in Tilburg. Dit onderzoek laat zien waar de tumor, lymfeklieren en/of het operatiegebied zich bevindt. Met deze scan bepalen we ook in welke houding u bij iedere bestraling komt te liggen.

Soms is het voor het maken van de scan nodig om contrastvloeistof te geven. Hierdoor is er goed onderscheid te maken tussen de verschillende weefsels. Uw radiotherapeut-oncoloog vertelt u of het geven van contrastvloeistof bij u nodig is. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, kan u dit van tevoren al aangeven op de vragenlijst.

De duur van dit onderzoek is 20 tot 40 minuten.
Na het onderzoek wordt uw bestralingsplan gemaakt. Zodra dit bestralingsplan klaar is, krijgt u van ons bericht wanneer u met uw bestraling begint.

Wat kunt u thuis zelf doen?

De bestraling

De radiotherapeutisch laboranten leggen u op de bestralingstafel in dezelfde houding als bij de scan en controleren deze.

U bent tijdens uw bestraling alleen in de bestralingsruimte. Via een camera en een intercomsysteem houden de laboranten u vanuit de bedieningsruimte in de gaten.

Straling voelt en ziet u niet. Bestraald worden doet geen pijn.

Na ongeveer 10 tot 15 minuten kunt u de bestralingsruimte weer verlaten. De bestraling zelf duurt slechts een paar minuten.

Mogelijke bijwerkingen van de bestralingsbehandeling

Korte termijn

Mogelijke bijwerkingen die tijdens of tot 3 maanden na de behandeling kunnen optreden:

Lange termijn

Meest voorkomende bijwerkingen die langer dan 3 maanden na uw bestralingsbehandeling nog aanwezig kunnen zijn of later kunnen ontstaan:

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer: 013 - 594 75 65

Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van Instituut Verbeeten en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch


Foldernummer: RT-061 | 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien