Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Protonen- of fotonentherapie

Protonen- of fotonentherapie

bij hersentumor(en)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U hebt een gesprek gehad met uw radiotherapeut-oncoloog. In dit gesprek hebt u uitleg gehad over uw ziekte en is besproken dat een planningsvergelijking wordt gemaakt. In deze folder staat alle informatie over de planningsvergelijking nog eens voor u op een rijtje.

Wat is een planningsvergelijking?

Een planningsvergelijking maakt een vergelijking tussen een bestralingsbehandeling met fotonen en een bestralingsbehandeling met protonen.

Wat zijn fotonen en protonen?

De bestraling die we in Nederland kennen voor de behandeling van kanker gebeurt met fotonen. In Instituut Verbeeten bestralen we ook met fotonen. Fotonenstraling is een vorm van röntgenstraling die door het lichaam naar de tumor gaat. Daarbij wordt zowel vóór als áchter de tumor straling afgegeven en dus ook gezond weefsel bestraald. Protonen zijn deeltjes die hun straling voor een groot deel in één keer afgeven op een bepaalde diepte in het lichaam. Dit kan zo gestuurd worden dat dit precies in de tumor gebeurt. Het gezonde weefsel dat vóór de tumor gelegen is, krijgt hierbij maar een beperkt deel van de straling en het gezonde weefsel áchter de tumor een nog kleiner deel. Het voordeel is dat daarmee de kans op bijwerkingen mogelijk verkleind wordt.

protonen vs fotonen

Waarom wordt een planningsvergelijking gemaakt?

Voor een bepaalde groep patiënten met een hersentumor wordt met protonenbestraling de kans op bijwerkingen, zoals concentratieproblemen en geheugenverlies, mogelijk verkleind. Voor sommige patiënten zal fotonenbestraling echter net zo goed zijn. Om patiënten met een hersentumor de best mogelijke behandeling te bieden, maken we een planningsvergelijking tussen de twee behandelsoorten.

Wat gebeurt er bij een planningsvergelijking?

U krijgt eerst een CT-scan in Instituut Verbeeten. De radiotherapeut-oncoloog en de radiotherapeutisch laboranten maken een fotonenplan. Dit wordt opgestuurd naar de radiotherapeut-oncoloog en de radiotherapeutisch laboranten van Maastro kliniek of HollandPTC. Zij maken een protonenplan. Daarna hebben zij overleg. In dit overleg bespreken zij de resultaten van beide plannen en beoordelen of u voldoende voordeel van het protonenplan hebt om hiervoor in aanmerking te komen. Hiervoor zijn binnen de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie in Nederland richtlijnen ontwikkeld.

Wanneer krijgt u de uitslag van de planningsvergelijking?

Uw radiotherapeut-oncoloog belt u binnen twee weken op en bespreekt met u of de planningsvergelijking een voordeel laat zien voor protonentherapie.

Laat uw planningsvergelijking een voordeel zien voor protonen?

Dan kunt u kiezen voor een bestralingsbehandeling met protonen. Uw radiotherapeut-oncoloog van Instituut Verbeeten verwijst u naar Maastro kliniek in Maastricht of HollandPTC in Delft. Daar vindt de behandeling plaats. Een medewerker van het protonencentrum roept u op voor een intakegesprek en stuurt u meer informatie over het verloop van de bestralingsbehandeling.

Laat uw planningsvergelijking onvoldoende voordeel zien voor protonen?

Dan krijgt u een bestralingsbehandeling met fotonen in Instituut Verbeeten. U krijgt van ons bericht wanneer u met uw bestraling begint.


Foldernummer: RT-031 | 06-02-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien