Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Praktische tips en hulpmiddelen

Praktische tips en hulpmiddelen

na bestraling van een gynaecologische tumor

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Door een bestralingsbehandeling in de onderbuik kan er meer bindweefselvorming ontstaan. Hierdoor kan vernauwing, verkorting, verkleving en/of droogheid van de vagina ontstaan. Dit kan leiden tot seksuele problemen zoals pijn of bloedverlies bij geslachtsgemeenschap. In deze folder leest u een aantal praktische tips en het gebruik van hulpmiddelen om de kans op vernauwing van uw vagina te verkleinen.

Pelottes

Dit zijn kunststof staafjes van verschillende lengtes en diameters die u in de vagina inbrengt. Begin met een kleine diameter en stap over op een grotere diameter zodra dit kan. U kunt ook een vibrator gebruiken.
Gebruik van een pelotte: breng glijmiddel aan op de pelotte. Breng de pelotte zo diep mogelijk in. Beweeg de pelotte naar links en naar rechts, en breng de pelotte in en uit de vagina. Draai de pelotte rond gedurende 1 tot 5 minuten.

Pelottes
Voorbeeld van pelottes en een tampon

Tampons

Breng voor de nacht een tampon met vaseline in. Start bij voorkeur met een normale tampon. Stap over op een super tampon zodra dit kan.
Gebruik van een tampon: breng voor u naar bed gaat vaseline aan op de tampon en duw de tampon zo hoog mogelijk op. Verwijder de tampon de volgende morgen.

Vaginale douche

Gebruik van een vaginale douche: schud de vloeistof voor intiem gebruik en vul de flacon tot de onderste maatstreep. Vul de flacon aan met lauwwarm water tot de bovenste maatstreep. Bevestig de canule op de flacon en schud de flacon hierna nog even om. Neem een prettige houding aan en breng de canule in de vagina. Knijp rustig in de flacon. Doe dit bijvoorbeeld onder de douche.

Wij raden u aan minimaal 3 x per week pelottes, een tampon met vaseline en/of een vaginale douche te gebruiken. U kunt hier 2 – 3 weken na de laatste bestraling mee starten en hiermee doorgaan gedurende tenminste 3 maanden. Dit is niet nodig als u regelmatig geslachtsgemeenschap hebt.

Aanschaf

Tampons, vaseline, glijmiddel en een vaginale douche koopt u bij uw drogist of apotheek. Pelottes kunt u via de website www.pelvitec.com bestellen. U kunt de pelottes vinden onder ´trainingsproducten´. Wij raden u aan vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar uw vergoeding.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer: 013 - 594 75 65

Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van Instituut Verbeeten en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch


Foldernummer: RT-023 | 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien