Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Plaatsen van prostaatmarkers

Plaatsen van prostaatmarkers

Voorbereiding op uitwendige radiotherapie (bestraling) van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling van de prostaat. Voordat uw bestraling begint, brengt de uroloog in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een aantal prostaatmarkers in. Deze folder geeft u informatie over het plaatsen van deze markers.

Wat is een prostaatmarker?

Een prostaatmarker is een klein staafje van goud. Het is ongeveer 5 millimeter groot. De prostaatmarkers zorgen ervoor dat uw prostaat goed zichtbaar is tijdens de scan. Zo kunnen wij een nauwkeurig bestralingsplan maken en u daarna nauwkeurig bestralen.

Voorbereiding op uw bestraling

Het plaatsen van de prostaatmarkers

Mogelijke bijwerkingen


Na het plaatsen van de prostaatmarkers

Voorbereiding voor CT-scan of MRI-scan

Uw radiotherapeut-oncoloog vertelt u bij uw eerste gesprek of uw blaas tijdens de scan en de bestralingen gevuld moet zijn. Lees hiervoor de folder ‘Instructie blaasvulling, hoe zorgt u voor een gevulde blaas?’.

CT-scan
In de folder Radiotherapie (bestraling) bij prostaatkanker leest u meer informatie over de verdere voorbereiding en het maken van de CT-scan.

MRI-scan
U krijgt een MRI-scan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) of in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Meer informatie over dit onderzoek krijgt u van het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt. Lees de folder goed door zodat u goed voorbereid bent op het onderzoek.

Bestralingsplan

Na het onderzoek wordt uw bestralingsplan gemaakt. Zodra dit bestralingsplan klaar is, krijgt u van ons bericht wanneer u met uw bestraling begint.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer: 013 - 594 75 65

Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van Instituut Verbeeten en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch


Foldernummer: RT-083 | 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien