Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Hyperthermie

Hyperthermie

bij bestraling van borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling van het borstgebied in combinatie met hyperthermie. Deze folder geeft u meer informatie en over deze aanvullende behandeling.

Informatie over een hyperthermiebehandeling

Wat is hyperthermie?

Hyperthermie is een behandeling waarbij (tumor)weefsel plaatselijk verwarmd wordt. Hyperthermie betekent letterlijk: verhoogde temperatuur. Bij zo'n warmtebehandeling wordt het te behandelen gebied met een applicator verwarmd tot 40° à 43°C. Dit gebeurt met elektromagnetische straling. Dit is dezelfde straling als in een magnetron. Deze straling zorgt voor trillingen die het weefsel verwarmen. In Instituut Verbeeten passen we hyperthermie toe bij oppervlakkig gelegen tumoren, tot circa 4 cm onder de huid.

Waarom wordt de bestraling aangevuld met hyperthermie?

Hyperthermie heeft op twee manieren effect op de bestraling:
  1. Een klein deel van de kankercellen sterft af door de warmte. Gezonde weefsels zijn goed bestand tegen de warmte, kankercellen niet.
  2. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding van de kankercellen. Deze worden daardoor gevoeliger voor straling en raken beschadigd. Kankercellen kunnen zich minder goed herstellen en sterven af.
De warmte moet meteen na de bestraling gegeven worden. Afhankelijk van uw bestralingsschema is dit 1 of 2 keer per week.


Applicator met warmtesysteem

Hyperthermiebehandeling

De hyperthermiebehandeling

Duur van de behandeling

Een behandeling met hyperthermie duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. Het eerste kwartier is nodig voor de voorbereidingen. Daarna start de echte hyperthermie behandeling van ongeveer één uur.

Mogelijke bijwerking van de hyperthermiebehandeling

De klinisch fysicus houdt de temperatuur van de huid goed in de gaten. Toch bestaat een kleine kans dat er een blaar ontstaat. De doktersassistent zorgt dan voor extra zorg en ondersteuning van de huid. De mogelijke bijwerkingen van bestraling van de borst, leest u in de folder Radiotherapie (bestraling) bij borstkanker.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met uw radiotherapeut-oncoloog, klinisch fysicus of doktersassistent. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden:maandag tot en met vrijdag
08.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer:013 - 594 75 65Foldernummer: RT-011 | 04-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien