Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Brachytherapie bij prostaatkanker

Brachytherapie bij prostaatkanker

Inwendige bestraling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U krijgt in Instituut Verbeeten een bestralingsbehandeling. Op onze website leest u algemene informatie over de behandelroute. Deze folder geeft u specifieke informatie over uw bestralingsbehandeling.

Wat is brachytherapie van de prostaat?

Bij brachytherapie, inwendige bestraling, van de prostaat plaatst de uroloog van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) samen met de radiotherapeut-oncoloog van Instituut Verbeeten radioactieve jodiumzaadjes in de prostaat. Deze jodiumzaadjes geven straling af waardoor de kankercellen vernietigd worden. De straling is plaatselijk en neemt af na verloop van tijd. Verwijderen van de jodiumzaadjes hoeft daarom niet. Deze mogen gewoon blijven zitten.

Voorbereiding op uw inwendige bestraling

De uroloog van het ETZ zal een inwendig echo-onderzoek verrichten om onder andere de grootte van de prostaat te bepalen. Soms wordt er een proefligging gepland om te beoordelen of brachytherapie voor u haalbaar is.

Wat kunt u thuis zelf doen?

Opname

U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van de dagbehandeling van het ETZ TweeSteden. U gaat via de hoofdingang naar binnen en volgt daar route 'Afdeling Dagbehandeling 3B'. Een verpleegkundige loopt met u mee naar uw kamer.

De inwendige bestraling

Een verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling van het ETZ TweeSteden. Een anesthesioloog brengt u onder algehele narcose. Als u slaapt, krijgt u een blaaskatheter. Daarna maakt de uroloog een echografie. Vervolgens worden er berekeningen gemaakt waar de jodiumzaadjes moeten worden geplaatst. Deze zaadjes worden met naalden ingebracht met behulp van de echo. U voelt hier niets van. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, brengt een verpleegkundige u terug naar uw kamer.

Duur van de behandeling

De gehele procedure duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Na uw inwendige bestraling

U dient op uw kamer te blijven, maar u hoeft niet in bed te blijven liggen. U mag bezoek ontvangen. Bezoek van zwangere vrouwen of kinderen jonger dan 18 jaar is niet toegestaan. Tijdens uw opname bewaren en controleren wij uw urine. Een heel enkele keer zit er een jodiumzaadje in uw urine. Dit kan geen kwaad voor uw behandeling. Uw blaaskatheter mag er in de loop van de dag uit. Heeft u twee keer voldoende uit geplast en is uw blaas leeg, dan mag u naar huis. Gebruik de medicatie volgens instructie.

Leefregels voor thuis

Afspraken na de behandeling

U krijgt een afspraak mee voor een CT-scan in Verbeeten Tilburg, één maand na de behandeling. Voor het maken van deze CT-scan moet u een lege blaas hebben. Ga voordat de scan gemaakt wordt naar het toilet en plas goed uit. Als het nodig is, krijgt u een blaaskatheter. Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw blaas niet helemaal leeg is. Op de CT-scan zijn de ingebrachte zaadjes zichtbaar. De laborant verwijdert de eventueel geplaatste blaaskatheter na het maken van de CT-scan. De CT-scan is om berekeningen te maken. U krijgt hier geen resultaten van.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen direct na de behandeling

Mogelijke latere bijwerkingen als gevolg van de inwendige bestraling

Wanneer moet u contact opnemen?

Neem contact op met de polikliniek Urologie van het ETZ als u binnen 48 uur na uw behandeling:
Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van de polikliniek Urologie van het ETZ en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag?
Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Veelgestelde vragen

Ik heb een jodiumzaadje uitgeplast, wat moet ik doen?

Het uitplassen van één of enkele jodiumzaadjes is niet erg en heeft geen gevolg voor het effect van uw behandeling. U mag het toilet gewoon doorspoelen.

Contactgegevens

Bespreek uw vragen altijd met uw uroloog (via polikliniek Urologie ETZ) of met uw radiotherapeut-oncoloog (via polikliniek Radiotherapie Instituut Verbeeten).

Polikliniek Urologie ETZ
Openingstijdenmaandag tot en met vrijdag
08.30 – 17.00 uur
Telefoonnummer013-221 03 90
E-mailregieverpleegkundigeurologie@etz.nl

Polikliniek Radiotherapie Instituut Verbeeten
Openingstijdenmaandag tot en met vrijdag
8.45 – 17.00 uur
Telefoonnummer013-594 75 65

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch

Deze folder is tot stand gekomen in samenwerking met het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis.


Foldernummer: RT-080 | 11-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien