Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Nucleaire Geneeskunde

Behandeling kwaadaardige schildklieraandoening

Behandeling kwaadaardige schildklieraandoening

Behandeling met Jodium-131

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Instituut Verbeeten voor bovenstaande behandeling. Deze folder geeft uitleg over deze behandeling. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest. Bent u niet goed voorbereid, bestaat de kans dat de behandeling niet door kan gaan.

Waarom deze behandeling?

Deze behandeling wordt toegepast bij kwaadaardige schildklieraandoeningen. Jodium-131 is een radioactieve stof die opgenomen wordt in de schildklier. Zo wordt de schildklier van binnenuit bestraald.

Poliklinische behandeling of opname?

Voor de behandeling wordt u opgenomen op de afdeling C-vleugel, een afdeling van Instituut Verbeeten. De verpleegkundige zorg wordt verzorgd door het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ). U wordt opgenomen omdat u behandeld wordt met een radioactieve stof. Een gedeelte van deze radioactieve stof verlaat het lichaam via de urine. Wanneer de hoeveelheid straling laag genoeg is, mag u naar huis. De hoeveelheid straling wordt dagelijks gemeten. Uw opname zal enkele dagen duren.

U wordt opgenomen op een eenpersoonskamer met een eigen douche, toilet, telefoon, radio en televisie. Er is WiFi beschikbaar, maar geen computer. U kunt zelf uw eigen mobiele telefoon en/of tablet meenemen. Er mag niet gerookt worden in het ziekenhuis of op de kamer. U moet zelf toiletspullen, oude kleding en ondergoed, en bijvoorbeeld tijdschriften meenemen. Na uw opname controleren wij uw spullen op straling. Oude kleding kan achterblijven. Zijn uw spullen besmet met straling? Dan mag u uw spullen niet mee naar huis nemen. U moet uw spullen dan tijdelijk achter- laten op de afdeling. Dit geldt niet voor uw telefoon of tablet. Omdat u behandeld wordt met radioactiviteit is de verpleegkundige zorg tijdens uw opname beperkt.

Tijdens uw opname mag u bezoek ontvangen, hiervoor gelden speciale regels. Lees hiervoor de folder 'Informatie voor bezoek'.

Voorbereiding op de behandeling

Medicijnen

De behandeling

Duur van het onderzoek

Dit verschilt van een dag tot ongeveer week; dit is afhankelijk van de hoeveelheid straling in uw lichaam. Wanneer de straling laag genoeg is, mag u naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

Soms kan er misselijkheid optreden. Hiervoor kunt u medicijnen krijgen. Uw smaak kan veranderen. Na enkele dagen kunnen de speekselklieren opzwellen. Soms ontstaat pijn in de hals/keel. Hiervoor mag u paracetamol gebruiken.
Heeft u last van obstipatie? U kunt laxeermiddel krijgen.

Na de behandeling

Na de behandeling hoeft u niet meer geïsoleerd te zijn. U kunt anderen dan nog wel in lichte mate aan straling blootstellen. Voor de mensen in uw omgeving is het belangrijk de hoeveelheid straling zo klein mogelijk te houden. Vooral als het om kleine kinderen gaat.

U ontvangt daarom van ons de folder ‘Leefregels bij behandeling van schildklieraandoeningen met Jodium-131’. Volg deze leefregels zo goed mogelijk op gedurende 1 à 2 weken. De hoeveelheid straling die anderen dan krijgen is aanvaardbaar.

Na de behandeling zal de internist u verder begeleiden. U moet zelf een controle afspraak maken bij de internist. Deze afspraak moet 4 tot 6 weken na de behandeling plaatsvinden, tenzij de internist anders met u heeft afgesproken.

Veelgestelde vragen

Waar moet u zich melden en legitimeren?

Meldt u zich bij de balie in de centrale hal van Instituut Verbeeten met uw legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Na uw aanmelding verwijst een medewerker u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde op de eerste verdieping.

Wat moet ik doen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Tijdens de behandeling mag u niet zwanger zijn of borstvoeding geven. Wanneer een zwangerschap bij u niet uitgesloten is, moet u op de dag van de behandeling urine inleveren voor een zwangerschapstest. Bel ons als uw zwanger bent of borstvoeding geeft op telefoonnummer
013 - 594 77 16

Bent u verhinderd?

Neem zo snel mogelijk contact met ons op als u niet op uw afspraak kunt komen. Wij maken dan meteen een nieuwe afspraak.

Waar kunt u parkeren?

Voor patiënten en begeleiders is parkeerruimte gereserveerd naast de hoofdingang van Instituut Verbeeten. De kosten voor parkeren zijn €2,00 per bezoek. Houd bij het verlaten van het parkeerterrein bij de slagboom uw betaalpas voor de kaartlezer. Het intoetsen van uw pincode is niet nodig. De slagboom gaat open als uw betaling is goedgekeurd.

Contactgegevens

Stel al uw vragen aan de arts of medewerker die bij uw afspraak aanwezig is. U kunt ook bellen of e-mailen.
Telefoonnummer:013 – 594 77 16
E-mail:nucleaire@bvi.nl


Foldernummer: NG-112 | 29-09-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien