Logo Instituut Verbeeten.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Afdeling Radiotherapie

Adaptieve radiotherapie

Adaptieve radiotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U hebt een gesprek gehad met de radiotherapeut-oncoloog en u komt misschien in aanmerking voor adaptieve radiotherapie. In deze folder geven wij u hier meer informatie over.

Wat is het verschil tussen normale radiotherapie en adaptieve radiotherapie?

Bij standaard radiotherapie wordt na de scan, die u aan het begin van uw behandeling krijgt, het bestralingsplan gemaakt. In dat bestralingsplan berekenen we precies vanuit welke richting en hoe lang u bestraald moet worden.

Bij adaptieve radiotherapie wordt vooraf aan iedere bestraling een nieuwe scan gemaakt. De vorm of grootte van organen kan dagelijks wat anders zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gas of ontlasting in de darmen zitten. De organen die ernaast liggen, kunnen dan net iets verplaatsen. Als het nodig is, wordt het bestralingsplan dan aangepast op de anatomie (ligging van de organen) van dat moment.

Wat is het voordeel van adaptieve radiotherapie?

Bij een bestralingsbehandeling zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk tumorweefsel en zo weinig mogelijk gezond weefsel raken. Adaptieve radiotherapie laat dagelijks zien hoe de anatomie van die dag is (hoe de tumor en weefsel eromheen liggen). Dat kan helpen om gezond weefsel nog meer te sparen dan bij een standaard behandeling mogelijk is. Mogelijk ervaart u hierdoor minder bijwerkingen.

Is adaptieve radiotherapie beter dan standaard radiotherapie?

Nee, de dosis straling die nodig is voor uw behandeling blijft gelijk. U merkt mogelijk het verschil omdat er minder bijwerkingen op kunnen treden of de bijwerkingen kunnen milder zijn. Dit kunnen we vooraf niet voorspellen. Het kan nog steeds zijn dat u bijwerkingen ervaart als u met adaptieve radiotherapie bestraald wordt. Dit is ook afhankelijk in welk gebied u bestraald wordt. Uw radiotherapeut-oncoloog kan u hier meer over vertellen.

Waar moet ik op letten bij adaptieve radiotherapie?

Wanneer weet ik of ik adaptieve radiotherapie krijg?

Of u in aanmerking komt voor adaptieve radiotherapie is afhankelijk van meerdere dingen, zoals de soort tumor. Zodra het bestralingsplan klaar is informeert de radiotherapeut-oncoloog u telefonisch of u adaptief bestraald gaat worden of met standaard radiotherapie.

Ik kom in aanmerking voor adaptieve radiotherapie, maar wil liever op de normale manier bestraald worden?

Geef dit dan aan bij uw radiotherapeut-oncoloog. Dit heeft verder geen gevolgen voor uw bestralingsbehandeling. Mocht het tijdens de adaptieve radiotherapie toch niet lukken om tussen 10.00 en 12.00 bestraald te worden of het lukt niet om voor langere tijd stil op tafel te liggen, geef dit dan ook aan bij de laborant van het toestel of de radiotherapeut-oncoloog. U wordt dan op de standaard manier bestraald.

Hebt u vragen?

Bespreek uw vragen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.

Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden:maandag tot en met vrijdag
08.45-17.00 uur
Telefoonnummer: 013-594 75 65


Foldernummer: RT-082 | 23-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien