U hebt een gesprek gehad met de radiotherapeut-oncoloog en u komt misschien in aanmerking voor adaptieve radiotherapie. In deze folder geven wij u hier meer informatie over.
Wat is het verschil tussen normale radiotherapie en adaptieve radiotherapie?
Bij
standaard radiotherapie wordt na de scan, die u aan het begin van uw behandeling krijgt, het bestralingsplan gemaakt. In dat bestralingsplan berekenen we precies vanuit welke richting en hoe lang u bestraald moet worden.
Bij
adaptieve radiotherapie wordt vooraf aan iedere bestraling een nieuwe scan gemaakt. De vorm of grootte van organen kan dagelijks wat anders zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gas of ontlasting in de darmen zitten. De organen die ernaast liggen, kunnen dan net iets verplaatsen. Als het nodig is, wordt het bestralingsplan dan aangepast op de anatomie (ligging van de organen) van dat moment.
Wat is het voordeel van adaptieve radiotherapie?
Bij een bestralingsbehandeling zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk tumorweefsel en zo weinig mogelijk gezond weefsel raken. Adaptieve radiotherapie laat dagelijks zien hoe de anatomie van die dag is (hoe de tumor en weefsel eromheen liggen). Dat kan helpen om gezond weefsel nog meer te sparen dan bij een standaard behandeling mogelijk is. Mogelijk ervaart u hierdoor minder bijwerkingen.
Is adaptieve radiotherapie beter dan standaard radiotherapie?
Nee, de dosis straling die nodig is voor uw behandeling blijft gelijk. U merkt mogelijk het verschil omdat er minder bijwerkingen op kunnen treden of de bijwerkingen kunnen milder zijn. Dit kunnen we vooraf niet voorspellen. Het kan nog steeds zijn dat u bijwerkingen ervaart als u met adaptieve radiotherapie bestraald wordt. Dit is ook afhankelijk in welk gebied u bestraald wordt. Uw radiotherapeut-oncoloog kan u hier meer over vertellen.
Waar moet ik op letten bij adaptieve radiotherapie?
- Wij spreken adaptieve radiotherapie alleen af tussen 10.00 en 12.00 uur in Verbeeten Breda of Tilburg. Tussen deze tijdstippen moet u dagelijks beschikbaar zijn. Het is helaas niet mogelijk om de bestraling naar een ander tijdstip te verplaatsen. Wij vragen u hier rekening mee te houden.
- U ligt ongeveer 20-25 minuten stil op de bestralingstafel. Dit is langer dan bij standaard radiotherapie. Eerst maken we een CT-scan. Daarna passen we, als dat nodig is, het bestralingsplan aan. Hierna start de bestraling. Het bestralen zelf duurt maar enkele minuten.
- Als u ingepland wordt voor adaptieve radiotherapie, krijgt u de meeste bestralingen met adaptieve radiotherapie. Om verschillende redenen kan het voorkomen dat u één of enkele keren een standaard bestraling krijgt.
Wanneer weet ik of ik adaptieve radiotherapie krijg?
Of u in aanmerking komt voor adaptieve radiotherapie is afhankelijk van meerdere dingen, zoals de soort tumor. Zodra het bestralingsplan klaar is informeert de radiotherapeut-oncoloog u telefonisch of u adaptief bestraald gaat worden of met standaard radiotherapie.
Ik kom in aanmerking voor adaptieve radiotherapie, maar wil liever op de normale manier bestraald worden?
Geef dit dan aan bij uw radiotherapeut-oncoloog. Dit heeft verder geen gevolgen voor uw bestralingsbehandeling. Mocht het tijdens de adaptieve radiotherapie toch niet lukken om tussen 10.00 en 12.00 bestraald te worden of het lukt niet om voor langere tijd stil op tafel te liggen, geef dit dan ook aan bij de laborant van het toestel of de radiotherapeut-oncoloog. U wordt dan op de standaard manier bestraald.
Hebt u vragen?
Bespreek uw vragen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden: | maandag tot en met vrijdag 08.45-17.00 uur |
Telefoonnummer: | 013-594 75 65 |